Forårsbebuder Rabarber er årets første sæsonvare. Og de røde stilke har en særlig plads hos mange Irma-kunder – og hos Lars Skytte, der i en årrække har været Irmas rabarbermand. JORDEN ER STADIG KØLIG. Men de sammenkrøllede blade folder sig langsomt ud i solen og viser snart konturerne af et blad, vi i dén grad forbinder med den danske sommer: Rabarberbladet. Snart kommer de røde stilke også, og allerede i midten af april er – hvis alt går vel – de første økologiske rabarber klar til at blive sendt ud til Irma. Det er ikke noget, vi er særligt forvente med: Sæsonvarer i en tid, hvor vi stadig gisper efter sol og forår, og frosten knap nok har sluppet jorden. Derfor er det noget ganske særligt, når der er friske rabarber i butikkerne. Og når Lars Skyttes økologiske rabarber er i Irma, kan det ikke længere diskuteres: Foråret har bidt sig fast, og sommeren er ikke mange nætter væk. Duften af sommer ligger også som en let tåge over de fynske marker. Et svagt kuperet landskab med mange husmandssteder (det er dem med én skorsten), bondegårde (to skorstene) og enkelte gamle herregårde (tre eller flere). Her er smukke gamle træer, søer og noget af den bedste landsbrugsjord på Fyn. Det er dette område, komponisten Carl Nielsen beskrev i ”Min Fynske Barndom” . Carl er født lidt længere nede ad Dømmestrupvej – i Nørre Lyndelse – mindre end en kilometer væk. I dag er der dog langt fra Carl Nielsens fattige barndom som gåsedreng og nummer syv i en børneflok på tolv. Økologisk pioner Det er her, vi møder en af de økologer, der er så kendt i Irma, at mange kunder hvert forår spørger, ”hvornår Lars Skyttes rabarber er klar” . Det er over 30 år siden, at Lars Skytte købte husmandsstedet i Dømmestrup. Lars Skytte har interesseret sig for landbrug og natur siden ungdomsårene. Han begyndte at læse biologi på Københavns Universitet i starten af 1970, men på et tidspunkt følte han, at der var for meget teori og for lidt praksis. Han valgte at uddanne sig som landmand og købte senere gården i Dømmestrup. Lars lagde straks om til økologi - eller giftfrit landbrug, som det blev kaldt dengang. Han var med i den IRMA KRYDDERIET · NUMMER 3 · APRIL 2016 15
Del
Print
Download PDF fil